Ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ποια είναι η καλύτερη επιλογή - ποιο το κόστος χρήσης

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ποια είναι η καλύτερη επιλογή - ποιο το κόστος χρήσης

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βέλτιστες επιλογές

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρεισφρέουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητα μας. Ήδη στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε αρκετά μοντέλα τα οποία κινούνται είτε αμιγώς με ηλεκτρισμό είτε συνδυαστικά. Εξετάζοντας την ευρωπαϊκή αγορά, βλέπουμε χώρες που παρέχουν εξαιρετικά προνόμια στους υποψήφιους αγοραστές. Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Νορβηγίας, όπου στις αρχές του 2019 οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν αυτές των Ι.Χ. που κινούνται με καύσιμα. Στο παραπάνω οδήγησε σειρά μέτρων (δωρεάν πάρκινγκ σε χώρους φόρτισης, φοροελαφρύνσεις, κίνηση σε λεωφορειολωρίδες κ.ά.), που συνέδραμαν στη μετάβαση αυτή. Παρακάτω θα βρείτε βασικές πληροφορίες που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βέλτιστες επιλογές


Ποιες είναι οι κατηγορίες

A: Υπάρχουν 3 κατηγορίες: πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο (Battery Electric Vehicles - BEV), ηλεκτρικά υποβοηθούμενη μετάδοση κίνησης (Hybrid Electric Vehicles - HEV) και Plugin-Hybrid (Plug-in Hybrid Electric Vehicle PHEV), το οποίο μπορεί να κινηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα ή με εναλλαγή ή μόνο με τον βενζινοκινητήρα και επιπρόσθετα διαθέτει πρίζα φόρτισης.

Χαμηλό κόστος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου?

Ας υποθέσουμε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (με μπρίζα φόρτισης) φορτίζει σε οικιακό φορτιστή 7KW πλήρη φόρτιση σε 7.5 ώρες.
Άρα 7KW * 7,5 ώρες = 52,5 KWH * 0.09461 (τιμή ΔΕΗ) = 4.96€ / φόρτιση.
Υποθέτοντας ότι ένα αυτοκίνητο παρέχει αυτονομία 200 χλμ (συνήθης αυτονομία των BEV ηλεκτρικών αυτοκινήτων)
Άρα 2€ - 2.5€ / 100 χλμ

Με μια μέση χρήση 30χλμ / ημέρα, 900 χλμ / μήνα θέλουμε 18-22€ / μήνα.
Η διαφορά είναι αισθητή σε σχέση με το κόστος βενζίνης/diesel.

 

Χαμηλό κόστος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου?

Τι μειονέκτημα έχει το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο?

Α: Το μεγαλύτερο μειονέκτημα σαφέστατα αποτελεί η αυτονομία. Στην χώρα μας δεν υπάρχουν -ακόμα- επαρκείς σταθμοί φόρτισης και όπου υπάρχουν, η φόρτιση απαιτεί αρκετό χρόνο. Επίσης όπως είναι λογικό όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει η μπαταρία, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια φόρτισης απαιτείται.

 

Τι μειονέκτημα έχει το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο?

Ποια είναι η τεχνολογία του υβριδικού αυτοκινήτου

Α: Όταν λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας, φορτίζει τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση, ειδικότερα σε συνθήκες πόλης.

Τα πλεονεκτήματα του Plugin-Hybrid (PHEV)?

Με ένα Plugin-Hybrid αυτοκίνητο, ο οδηγός μπορεί να έχει την ευελιξία της πλήρης χρήσης ηλεκτρισμού (ειδικά στην πόλη αυτό καθίσταται εφικτό) ή της εναλλαγής από ηλεκτρισμό σε βενζίνη. Παράλληλα, και αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία του αυτοκινήτου, μπορεί να επωφεληθεί της συνδυασμένης λειτουργίας του βενζινοκινητήρα με τον ηλεκτροκινητήρα.

 

Τα πλεονεκτήματα του Plugin-Hybrid (PHEV)?

Οι προτάσεις μας

Στην Executive Lease πιστεύουμε και υποστηρίζουμε τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Δείτε στο site μας τις προσφορές με την ειδική σήμανση (το πράσινο ανθρωπάκι).
Οι λύσεις που προτείνουμε για επιβατικό αυτοκίνητο είναι 2.
Το πλήρως ηλεκτρικό Nissan Leaf, με αυτονομία έως και 300 χλμ (σε συνθήκες πόλης) και φυσικά με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης όπως αυτό έχει υπολογιστεί παραπάνω, το οποίο σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό μίσθωμα που προσφέρουμε, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.


Η εναλλακτική μας λύση ηλεκτρικού/υβριδικού, το οποίο μπορεί να κινηθεί μόνο με ηλεκτρισμό στην πόλη, αλλά δεν θα μας αφήσει μόλις τελειώσει η μπαταρία, είναι το MINI Countryman SE All4. Εκτός πόλης αναλαμβάνει ο βενζινοκινητήρας μέχρι την επόμενη φόρτιση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα ηλεκτροφόρτισης σε απλή οικιακή πρίζα και η πλήρης φόρτιση διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά. Αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο στη μικρή αυτονομία (40 χλμ.).

Τέλος, στην περίπτωση του επαγγελματικού αυτοκινήτου, έχουμε την λύση του νέου Nissan ENV με την εντυπωσιακή αυτονομία των 301 km (εντός πόλης). Δείτε την προσφορά μας εδώ.